Certificat Energetic

Certificat energetic

Certificarea energetică a clădirilor reprezintă activitatea de clasificare energetică a clădirilor prin încadrarea în clase de performanță energetică şi de mediu, de notare din punct de vedere energetic şi elaborarea certificatului de performanță energetică.

Certificat Energetic

Certificat Energetic

LEGEA nr.372 din 13 decembrie 2005 privind performanță energetică a clădirilor a fost elaborata pentru a ne alinia cerinţelor Uniunii Europene, a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2007 şi va fi aplicabilă din 2009 după unii, din 2010 după alții. Primul pas este întocmirea certificatului energetic. Dacă nu va avea un astfel de certificat, proprietarul nu va putea vinde sau închiria locuința. Agenții imobiliari spun că acesta va afecta şi prețurile locuințelor, deoarece vor fi preferate cele care au acest certificat.

Pentru pasul următor, proprietarul trebuie să găsească un auditor energetic care poate fi persoană juridică sau persoană independentă. Rolul auditorului energetic este de a face expertiza tehnică a clădirii şi de a întocmi un raport de expertiză energetică a clădirii.

Expertiza tehnică presupune măsurarea suprafețelor clădirii, controlul anvelopei clădirii, confruntarea facturilor la utilităţi şi multe altele. Raportul ștampilat şi semnat de către auditor va fi depus la primărie, unde se va primi un număr de înregistrare. Eliberarea certificatului energetic se face numai către proprietarul sau administratorul clădirii, adică un administrator va putea scoate certificat energetic pentru toată scara. Eliberarea actului fără de care clădirea nu va putea fi construită, vândută sau închiriata va dura 30 de zile. Celor 30 de zile cît durează eliberarea certificatului de la primărie li se mai adaugă încă două sau trei săptămâni, timp necesar auditorului pentru întocmirea raportului de audit energetic.

Certificatul energetic va conţine date despre starea termică şi energetică a clădiri şi a instalaţiilor aferente, precum şi indici specifici vizând utilizarea raţională şi eficientă a clădirii ca urmare a aplicării unor soluţii de reabilitare şi modernizare energetică. Actul energetic este compus din două pagini. Prima pagină conține nota dată de către auditor, care începe de la 10 la 100. Spre exemplu, o notă de 76 va însemna că acea clădire are o eficienţă energetică foarte redusă. O clădire cu un coeficient energetic bun trebuie să aibă în jur de nota 95. Pagina a doua specifică nota pe care clădirea ar putea-o obţine în cazul în care ar fi luate măsurile prevăzute de către auditor. Eficienţa unei clădiri poate fi scăzută de unele lucruri minore care pot fi remediate uşor. Printre acestea figurează uşa de la intrare a clădirii care nu se închide automat şi rămâne deschisă mai tot timpul, geamurile şi uşile care nu se închid bine etc.

Certificatul energetic o dată eliberat va fi valabil timp de zece ani, deşi experții susţin că perioada este prea mare.

La clădirile sociale cu arii mai mari de 1.000 de metri pătraţi certificatul energetic va trebui afişat astfel încât să-l vadă toată lumea.

Certificatul energetic are ca scop, pe lângă oferirea de informaţii despre performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente acesteia, şi îmbunătăţirea condiţiilor de igienă, şi confort termic. Un alt scop este reducerea pierderilor energetice, respectiv a combustibililor folosiţi.