Legea 158

Scutirea de la plata impozitului pe locuință în baza prevederilor Legii 158 / 2011 și ale noului Cod Fiscal

Pe 17 iulie intră în vigoare legea nr. 158 / 2011 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Aceasta aduce unele amendamente ordonanţei de urgenţă, dispunând că vor fi scutiti de plata impozitului aferent locuinţei pe o perioadă de minimum 7 ani proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie. Scutirea se acordă pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de către auditorul energetic pentru clădiri.

Proprietarii care își reabilitează termic locuințele pe propria cheltuială vor putea beneficia, începand cu 1 ianuarie 2012, de o scutire de la impozitul local aferent imobilului respectiv pe o perioadă de șapte ani, conform unor modificări aduse de Guvern Codului fiscal.

Proprietarii de apartamente care își realizează reabilitarea termică a apartamentului, conform certificatului energetic, vor putea beneficia de scutirea plății impozitului pe imobil timp de cel putin șapte ani, prin decizie a consiliului local. În cadrul modificărilor la Codul fiscal, s-a adoptat acest lucru, pentru a încuraja proprietarii să își facă reabilitarea termică a imobilelor, a blocurilor de locuit, a apartamentelor.

Urmează doar să te duci cu factura și certificatul energetic la finanțe și să ți se facă această scutire pe minimum șapte ani de zile. Acest lucru trebuie validat însă și de consiliul local din localitatea în care îți ai proprietatea.